PRVA SOBOTA SEPTEMBRA V ZNAMENJU JUBILEJNEGA 5. PANDOLO TURNIRJA “KOZA NOSTRA”

V soboto, 5. 9. 2015 ob 9 uri se bo na zunanjih travnatih površinah Športno rekreativnega centra Bonifika v Kopru odvijal jubilejni peti Pandolo turnir “Koza Nostra” v organizaciji Kulturnega in športnega društva Dolga Štorija iz Kopra. Letos bo turnir izveden prvič, odkar je Pandolo postal uradno šport, ki je kot edini registirian tudi kot živa kulturna dediščina.

Namen turnirja je popularizacija tradicionalne istrske igre Pandola ter preko igre približati kulturno dediščino prostora v katerem živimo. V KDŠ Dolga Štorija si z dogodkom prizadevamo ustvariti kvalitetno športno in družabno aktivnost za udeležence vseh starosti ter predstaviti igro, ki je bila včasih del vsakdanjika. V petem letu izvedbe lahko s ponosom ugotovimo, da smo z našim delovanjem igro razširili predvsem med mlajše rodove, kar je bil tudi poglavitni cilj našega delovanja. KŠD Dolga Štorija je od leta 2013 tudi uradno registrirana kot nosilka izročila žive kulturne dediščine (Etnografski Muzej Slovenije – Register Žive kulturne dediščine). Decembra 2014 je bila Zveza Društev Igre Pandolo Slovenije sprejeta v Olimpijski Komite Slovenije, zato lahko Pandolo od lanskega leta uradno štejemo kot šport.

Uradna podstran turnirja Koza Nostra

Pandolo je tradicionalna istrska igra z lesenimi palicami, v kateri se pomerita dve ekipi s po tremi igralci. V letošnjem, že 23. zaporednem letu obuditve turnirskega igranja, je bilo izvedenih že pet turnirjev, Koza Nostra bo pa največji turnir Pandola v sezoni na travnati podlagi. Branilka lanskega naslova je domača ekipa Mazza La Panda (Panda united), ki je zadnji dve leti bila drugouvrščena  v državnem prevenstvu v Pandolu. Turnir Koza Nostra ima tudi posebnost - prehodni Fair Play pokal Koza Nostra, ki ga bomo letos podelili že tretjič.

Program turnirja:

Pred začetkom glavnega dogajanja bo izveden turnir otroških ekip, v katerem se bodo v Pandolu pomerili najmlajši. Odprtje turnirja s predstavitvijo ekip in otvoritvenim udarcem bo opravljeno ob 9. uri, temu pa bodo sledile predtekmovalne tekme. Po odmoru za kosilo in zaključku predtekmovalnega dela se bodo najboljše ekipe pomerile v izločilnih bojih vse do velikega finala. Gledalci si bodo lahko tekme ogledali na zato namenjenih, zaščitenih površinah, dogajanje pa se bo zaključilo s podelitvijo nagrad in priznanj najboljšim ekipam ter igralcem.

 

Stran uporablja piškotke, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo

Sprejemam
Facebook

Sledite nam tudi na uradni facebook strani KŠD Dolga Štorija.

Youtube

Oglejte si videoposnetke na našem uradnem kanalu na portalu Youtube

Postanite podpornik

Želite postati naš podpornik?

Kontaktirajte nas!

Pišite nam

Bi želeli sodelovati z nami, vas zanimajo naše aktivnosti?

Pišite nam na

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Postani član!

Včlani se v KŠD Dolga Štorija in postani del mladega kolektiva, ki želi aktivno preživljati prosti čas ter ohranjati tradicijo in kulturno dediščino slovenske Istre.

Več o tem...

Podporniki društva

Poleg članom in sorodnim društvom, ki podpirajo naše delovanje gre posebna zahvala podpornikom društva in donatorjem naših aktivnosti.

 

 

Podporniki...

Naključne fotografije